Advies over het kiezen van gezonde voeding en gezonde voeding en het lezen van voedingsetiketten

Advies over het kiezen van gezonde voeding en gezonde voeding en het lezen van voedingsetiketten

Gezonde voeding heeft geen definitie nodig, toch? We weten allemaal wat gezonde voeding is: yoghurt en muesli, volkoren granen en biologisch geteelde groenten en fruit. Het is 100% natuurlijk, geen bewaarmiddelen of kleurstoffen, onvervalst, puur. Als je dat allemaal bij elkaar zet, zou je gezond voedsel moeten hebben, maar al te vaak wordt wat tegenwoordig op de markt wordt gebracht als gezondheidsvoedsel nauwelijks geclassificeerd als voedsel, laat staan ​​als gezondheidsvoedsel.
Bekijk een van onze favoriete keuzes voor gezonde voeding: yoghurt. Het kwam begin jaren zeventig in de schappen van de supermarkt terecht, hoewel het daarvoor al verkrijgbaar was in natuurvoedingswinkels en restaurants. Echte yoghurt heeft twee ingrediënten: melk (heel, magere of magere) en levende yoghurtculturen. Dat is gezonde voeding – calcium, vitamine D, vitamine A, proteïne. Kijk de volgende keer dat je in de supermarkt bent eens naar de zuivelzaak. Je zult rij na rij hypergezoete, felgekleurde, regenbooggewervelde en met snoepjes besprenkelde yoghurt vinden, verpakt op een manier die onze kleinste consumenten – kinderen – aanspreken. Miljoenen ouders kopen de verleidelijke pakketten, en zorgen ervoor dat ze, omdat het yoghurt is, voedsel kopen dat gezond is voor hun kinderen.
Eén blik op het etiket, en het is duidelijk dat deze kinderyoghurts (evenals de meeste yoghurt die op de markt wordt gebracht voor volwassenen) ver verwijderd zijn van gezonde voeding. Enkele van de meest populaire yoghurts voor kinderen bevatten 3 tot 10 toegevoegde theelepels suiker. Als u bedenkt hoeveel theelepels yoghurt er in een portie zitten, kunt u uw kind net zo goed de suikerpot geven. Bovendien bevatten de meeste yoghurts “natuurlijke” ingrediënten die weinig met gezonde voeding te maken hebben. Ingrediënten zoals pectine (om yoghurt dikker te maken), carrageen (een zeevruchtenextract dat sommige yoghurt hun lichaam geeft, en annatto (voor kleur) voegen weinig voedingswaarde toe aan yoghurt. reis van de fabriek naar uw tafel.
Je zult dezelfde situatie aantreffen bij andere voedingsmiddelen die oorspronkelijk in de jaren zeventig hun intrede deden als gezondheidsvoeding. Granola is mueslirepen geworden met chocoladeschilfers en kleverige karamel. Volkorenmeel wordt gebleekt en ontdaan van zijn smaakvolle pitten. Zonnebloempitten worden in olie geroosterd en gezouten. Zelfs bruine rijst komt in de instant-variant.
Gezonde voeding, geen gezonde voeding
Het geheim om uw gezin (en uzelf) een gezond dieet met gezonde voeding te geven, is door de etiketten te lezen. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft strikte richtlijnen opgesteld voor de voedingswaarde-etikettering van alle voedingsproducten. Op het voedingsetiket staat alles wat u moet weten om echt gezond voedsel te kiezen. Enkele dingen om in gedachten te houden bij het lezen van voedingsetiketten voor gezondheidsvoedsel:

  • In het ingrediëntgedeelte van het voedingsetiket worden de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid vermeld. Het ingrediënt dat als eerste wordt vermeld, is het hoofdingrediënt, gevolgd door de op één na grootste hoeveelheid, enz.
  • Op het etiket met voedingsfeiten moet elk van de vereiste voedingsstoffen worden vermeld, zelfs als het voedsel 0% van de aanbevolen dagelijkse waarde bevat.
  • Op het etiket met voedingsfeiten moet worden vermeld welk deel van de calorieën van het voedsel afkomstig is van vet, suiker, eiwitten en koolhydraten. Het zal ook het vet afbreken tot verzadigd en onverzadigd vet.
    Etiketten lezen op alles wat u uw gezin voedt, is de beste manier om te zien of een voedingsmiddel echt een gezondheidsvoedsel is – of zich gewoon als een voedingsmiddel voordoet.