Tips om uw bloeddruk onder controle te houden

Tips om uw bloeddruk onder controle te houden

Heeft u een hoge bloeddruk of loopt u het risico een hoge bloeddruk te ontwikkelen? Als dat niet het geval is, zijn er manieren om uw bloeddruk onder controle te houden en te verlagen zonder medicatie. Simpele leefgewoonten zijn de meest voorkomende oorzaken van hoge bloeddruk en kunnen gemakkelijk worden verholpen.

Houd er rekening mee dat soms niet alles wat u probeert, niet werkt. Het kan zijn dat u naast uw gezondere levensstijl de hulp van medicatie nodig heeft. Praat eerst met uw arts. Zij kunnen u helpen met de beste optie voor uw levensstijl.

Het eerste dat u kunt doen, is een gezond gewicht bereiken als u dat nog niet heeft gedaan. Overgewicht is een groot risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. U kunt dit voorkomen door op uw dieet te letten en uw gezonde gewicht te bereiken.

Als u niet zeker weet wat uw gezonde gewicht zou moeten zijn, neem dan contact op met uw arts. U kunt zelfs online een site vinden waarmee u uw BMI (body mass index) kunt berekenen en die u zal vertellen wat uw gezonde gewicht is.

Trainen zou een normaal onderdeel van uw levensstijl moeten zijn. Niet iedereen houdt van sporten en zelfs als u een van die mensen bent, kunt u het nog steeds toevoegen aan uw dagelijkse routine. Slechts dertig minuten per dag lichaamsbeweging zal uw risico op hoge bloeddruk aanzienlijk verminderen.

Als je niet in één keer dertig minuten kunt reserveren, doe dat dan tien minuten per keer. Dit is net zo effectief en u kunt sneller en gemakkelijker dertig minuten per dag doorbrengen dan u dacht. Je kunt lopen of rennen of wat je maar wilt.

Uw dieet speelt ook een belangrijke rol bij uw bloeddruk. Een hoge inname van zout en natrium kan uw risico’s aanzienlijk verhogen. Probeer uw zout- en natriuminname te beperken en laat uw arts u adviseren over de aanbevolen hoeveelheid op basis van uw bloeddruk.

Het gebruik van kruiden en specerijen in plaats van zout is een geweldige manier om uw zoutinname te verminderen. Als je ergens uit eten gaat, stel dan voor ‘geen zout’ of vraag of ze zout toevoegen, zodat je weet of je dat wel of niet moet doen. Veel mensen consumeren tonnen meer zout dan ze eigenlijk zouden moeten en weten het niet eens.

Stress speelt een grote rol bij hoge bloeddruk en helaas hebben veel mensen last van stress. De beste manier om de uwe te helpen, is door een ontspanningstechniek te vinden die het beste bij u past. Probeer te mediteren, of iets dat u altijd eerder heeft ontspannen. Laat de stress van de dag je verlaten en geniet van je stressvrije tijd. Doe er zo lang over als u dit wilt.

Probeer, terwijl u probeert uw levensstijl te veranderen, ook een record bij te houden. Pak een notitieboekje of dagboek en schrijf op wat je hebt gedaan en controleer vaak je bloeddruk. Let op of het een verschil maakt of hetzelfde blijft.

Als veranderingen in levensstijl niet zoveel helpen als u zou willen, kunt u overwegen om met uw arts te praten over het nemen van medicijnen. Soms zijn levensstijlveranderingen alleen niet zo effectief, tenzij ze samen met medicatie worden gebruikt. Praat met uw arts over eventuele zorgen die u heeft en zij kunnen u helpen beslissen wat het beste voor u is.