Biologische voeding voor een beter milieu en gezondheid

Biologische voeding voor een beter milieu en gezondheid

U heeft vast wel eens over biologisch voedsel gehoord, nietwaar? Wat weet jij er van?

Stel je voor dat je spinazie, broccoli, wortels, selderij, appels, sinaasappels, peren en andere groenten en fruit op je tafel geen chemische stoffen bevatten. Een gezonder lichaam zal ooit van jou zijn.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wordt biologisch voedsel geproduceerd door boeren om de nadruk te leggen op hernieuwbare bronnen en het behoud van bodem en water om de milieukwaliteit voor toekomstige generaties te verbeteren.

Dit voedsel wordt geproduceerd en verwerkt zonder gebruik te maken van synthetische ingrediƫnten of chemische stoffen die het evenwicht in de natuur kunnen verstoren.

Weet jij wat dat betekend? Ja, biologische voedselproductie is beter voor ons milieu.

Ondertussen worden biologisch vlees, eieren, gevogelte en zuivelproducten geproduceerd door geen gebruik te maken van groeihormonen en antibiotica. Wauw, dat zou gezond en veilig moeten zijn voor je lichaam.

Het consumeren van biologisch voedsel is inderdaad een investering in een gezonder leven in de toekomst. Het is ook een gezond idee om er een dagelijks menu voor het gezin van te maken.

Wat is de standaard van biologisch voedsel?

De USDA heeft een reeks nationale normen opgesteld waaraan “biologisch” geĆ«tiketteerd voedsel moet voldoen.

Een daarvan is de boerderijvoorwaarde, of deze de regels volgt die nodig zijn om aan de biologische normen van USDA te voldoen. Zo mag er bijvoorbeeld 3 jaar lang geen verboden stof op het land zijn.

Certificering voor de bedrijven die het biologische voedsel verwerken of behandelen voordat het de lokale supermarkten of restaurants bereikt, is ook vereist.

Hoe weet je of bepaald voedsel biologisch is? Zie een etiket op de voedselverpakking of let op borden in de supermarkt.

Kostbaar, maar toch gezond

Helaas zult u merken dat biologisch voedsel nogal duurder is dan niet-biologisch voedsel. Een van de redenen is dat biologisch voedsel meer boeren nodig heeft om de productie te regelen terwijl ze met de hand wieden, bijvoorbeeld wortelen en uien.

Het is dus duidelijk dat het consumeren van biologisch voedsel niet alleen over eten gaat. Nogmaals, het is een toekomstige aanwinst. Het is niet alleen gunstig voor ons milieu, maar ook voor onze gezondheid, de gezondheid van ons gezin.