WAT IS ADENOMYOSE?

Adenomyose is echt een ongelooflijk pijnlijke aandoening die sommige vrouwen treft. En als u naast adenomyose fibromyalgie heeft, bemoeilijkt dit de behandelingsopties die voor u beschikbaar zijn weer voor u. Maar niemand hoeft om twee pijnlijke aandoeningen samen te hebben, wat het zoeken naar een techniek om adenomyose te behandelen ongeacht uw fibromyalgie belangrijk maakt.

Dus, wat is in godsnaam adenomyose? En wat gaat u vandaag doen om ermee om te gaan?

Wat is adenomyose?
Adenomyose is meestal een aandoening die wordt veroorzaakt als het weefsel in het slijmvlies van de baarmoeder echt het spierweefsel eromheen wordt. Dit weefsel zal tijdens de menstruatiecyclus weg blijven vallen, wat leidt tot zware en zelden pijnlijke menstruaties. De uitzetting in het weefsel veroorzaakt ook een vergrote baarmoeder en frequente krampen, die variëren van licht ongemakkelijk tot ellendig pijnlijk.

Adenomyose wordt als een goedaardige aandoening beschouwd, aangezien het niet dodelijk of fysiek bijzonder gevaarlijk is, maar de pijnlijke menstruatie die het veroorzaakt, kan uw algehele gezondheid ernstig beperken.

We weten niet wat adenomyose veroorzaakt, maar er zijn een aantal mogelijke oorzaken gesuggereerd. Een van de meest waarschijnlijke verklaringen is het feit dat hormonale veranderingen de ontwikkeling in het baarmoederweefsel veroorzaken. Abnormaal hoge aantallen van verschillende hormonen zoals oestrogeen, progesteron en prolactine kunnen ervoor zorgen dat de natuurlijke aanvulmiddelen van de baarmoeder versnellen, wat leidt tot een op hol geslagen groei.

Adenomyose komt vaak voor bij vrouwen in de late vruchtbare leeftijd en verdwijnt vaak na de menopauze. Dat levert verder bewijs op om het concept te leiden dat hormonen de schuld zijn van de aandoening.

Het diagnosticeren van adenomyose is moeilijk, maar er zijn niet veel dingen die artsen kunnen doen als ze vermoeden dat u er toevallig last van heeft. De eerste stap is een lichamelijk onderzoek waarbij een arts kan controleren op gevoeligheid rond de baarmoeder. En daarnaast kunnen ze ook een echografie uitvoeren om afwijkingen in de baarmoeder te vinden, die niet minder dan andere mogelijke oorzaken van uw pijn kunnen wegnemen, zoals baarmoederfibromen of goedaardige tumoren die zich in de baarmoederwand ontwikkelen.

Hoe kun je ermee omgaan?
Er zijn niet veel goede behandelplannen voor adenomyose. En op welke manier uw arts het zou kunnen proberen aan te pakken, hangt af van verschillende factoren, zoals hoe ernstig de pijn is, hoe wijdverbreid de stijging is en of meisjes in de nabije toekomst kinderen willen hebben.

De meest elementaire behandelingsoplossingen zijn meestal licht ongemak, zoals NSAID’s. NSAID’s, of niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen, zijn zeker een klasse geneesmiddelen die items als aspirine en ibuprofen omvat. Ze werken door de angstreceptoren tijdens de hersenen te blokkeren, en in gevallen van milde krampen veroorzaakt door adenomyose zijn ze meestal voldoende om te helpen bij het gebruik van de pijn.

Bovendien vindt u verlichting bij sommige binnen de gebruikelijke methoden die nuttig zijn om menstruatiekrampen te behandelen zoals vrij verkrijgbare medicijnen of door een verwarmingskussen rond het getroffen gebied te gebruiken. En artsen schrijven soms hormonale supplementen voor om de aandoening te behandelen. Op hormonen gebaseerde programma’s kunnen de ernst van de symptomen vaak verminderen. En bepaalde hulpmiddelen voor zwangerschapspreventie zoals een spiraaltje kunnen menstruatieperioden volledig stoppen, wat helpt om de symptomen terug te dringen.

Maar in gevallen van ernstige adenomyose zijn ze misschien niet voldoende. Er zijn chirurgische opties die wellicht geschikter zijn. De allereerste is iets dat ’embolisatie van de baarmoeder’ wordt genoemd. In wezen worden kleine deeltjes in uw slagaders in de baarmoeder geïmplanteerd, waardoor de bloedcirculatie naar de baarmoederwand wordt verminderd en de groei ervan wordt beperkt. Dat is het beste als de groei klein is en gebonden is aan een van de belangrijkste baarmoeder.

De enige echte behandeling voor adenomyose is eigenlijk een hysterectomie. Bij deze procedure wordt de baarmoeder schijnbaar verwijderd. Dit kan natuurlijk verre van een ideale oplossing zijn. Het elimineert de mogelijkheid om kinderen te krijgen, wat zeer invasief is en de typische keuze aan chirurgische risico’s met zich meebrengt.

En het is bijzonder riskant als u fibromyalgie heeft. Er zijn aanwijzingen dat ernstig lichamelijk trauma als een operatie uw fibromyalgiesymptomen aanzienlijk erger kan maken. Degenen met fibromyalgie zijn meestal moeilijker te herstellen van een operatie dan de meerderheid. Die herstelperiode is meestal rijk aan frequente fibro-uitbarstingen, waarbij uw dagelijkse symptomen verergeren.